Reflexzónás talpmasszázs

Picture of Pucz Mónika

Pucz Mónika

A reflexzónás talpmasszázs természetes gyógymód, amely több ezer éves múltra tekint vissza. Ez a módszer a szervezet regenerálódó képességére épít, arra, hogy a különböző impulzusok gyógyító folyamatokat indítanak el a szervezetünkben.

Mi a reflexzónás talpmasszázs?

A reflexológia alapelve a tükröződés, vagyis az emberi test szerveinek kivetülése a kézre, lábra vagy arcra. Ezek a testfelületek hordozzák a betegség vagy egészség információját, és ezeken a felületeken keresztül hathatunk a test szerveinek betegségeire vagy kóros folyamataira gyógyítólag.

Kezünkön és lábunkon reflexpontok találhatók, melyek összeköttetésben állnak minden testrészünkkel. Ezeknek a pontoknak az érzékelésével, tapintásával bizonyos információkat meríthetünk a szervezetünkről, a masszírozásukkal pedig hatást gyakorlunk a hozzájuk tartozó szervekre.

A reflexzónás talpmasszázs működése:

A hagyományos kínai orvoslás szerint a talpon található egyes zónákon keresztül befolyásolhatjuk a szervek működését. Ezért is nevezték el Amerikában a talpreflexológiát zónaterápiának.

Talpunk egyfajta „tükör”, ahol minden szervnek megvan a leképezett pontja. Ha ezeket a pontokat, területeket, zónákat átmasszírozzuk, akkor meg lehet állapítani, hogy hol, mely szerveknél vannak elakadások, lerakódások a szervezetben.

A talpreflexológia térképrajzolata a következő ábrán látható:

eflexzónás talpmasszázs – Pucz Mónika masszőr
A talp reflexzónái

A reflexzónás talpmasszázs gyógyító ereje

A talpon végzett érintések és nyomások állapotfelmérést adnak a hozzáértőnek arról, hogy mely területen vannak betegségre utaló jelek, alul- vagy túlműködések a szervezetben.

Természetesen ezek az információk nem száz százalékosak, nem helyettesíthetik a röntgenfelvételeket és az orvosi diagnosztikát, nem is a céljuk ez. Azonban sok hasznos információval szolgálnak, és aki ezt a jelrendszert érti, ismeri, az ki tudja egészíteni vele a gyógyító repertoárját.

A talpmasszázs egészségmegőrzésre és prevencióra, megelőzésre is nagyon hatékonyan használható.

A reflexzónás talpmasszázs hatásai

 • javítja az anyagcserét,
 • erősíti az immunrendszert,
 • segít fejfájás, alvási problémák, kimerültség esetén,
 • légzőszervi megbetegedések, allergiák kezelhetők vele,
 • segít az emésztési zavarokon (puffadás, étvágytalanság, gyomorfájdalmak, székrekedés vagy hasmenés),
 • kiegészíti a fogyókúrát,
 • jótékonyan hat a nyirokkeringési problémákra,
 • serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést, ezáltal fokozza a méreganyagok elszállítását,
 • serkenti a hormontermelő mirigyek működését,
 • immunerősítő,
 • nyugtatja az idegrendszert és jó alvást biztosít,
 • fájdalomcsillapító hatású,
 • a szervezet egészére nézve harmonizáló hatású,
 • a beteg területeken helyreállítja a testnedvek keringését,
 • kezelhetők vele az emésztőrendszeri problémák, 
 • kiegyensúlyozza az alacsony vagy magas vérnyomást,
 • segít ízületi gyulladások, belső szervi panaszok, fülgyulladás, fogfájás, izomhúzódások vagy akár meddőség esetén is.

Legjobban a krónikus elváltozások gyógyíthatók a talpreflexzóna-masszázzsal, 5-10-15 alkalom jelentős javulást tud elérni.

Az akut problémáknál is lehet eredményeket elérni, főleg gyerekeknél. Felnőttek esetében itt tartósabb kezelésre van szükség.

A talpmasszázst ajánlom mind preventív jelleggel, mind pedig panasz esetén, orvosi kezelés kiegészítéseként is, vagy orvos javaslatára. A reflexmasszázzsal fenntarthatjuk testünk normális működését, kiegészítő terápiaként pedig akár orvosi kezelés mellett, akár terápiás jelleggel érhetünk el eredményeket a gyógyulásban.

Hogyan jelez betegséget a talp?

A talp háromféleképpen jelzi a kezelés során, ha elakadás van a szervezetben. 

 1. A bőr különböző keményedésekben, felpuhulásokban, redőkben elváltozást mutat.
 2. Jelezhet fájdalom formájában, amikor egy viszonylag finom mozdulatra is fájdalommal reagál az adott terület. Ez mindig arra utal, hogy az adott zónához tartozó szervnél valamilyen probléma van: vagy alulműködés, vagy túlműködés.
 3. Jelezhet fájdalom nélkül is a talp, olyan érzés formájában, mintha apró rizsszemeket kéne kimasszíroznunk a talpból. Sercegést éreznek ilyenkor a vendégeim is – ők is érzékelik azt, amit én az ujjaim alatt. Ez lerakódások esetén tapasztalható. 

Ilyen értelemben a vendég állapotáról talpdiagnosztikát készíthetünk.

Hogyan történik a reflexzónás talpmasszázs kezelés?

Tanácsos lábat mosni masszázs előtt, ez nem csak higiéniai okokból szükséges, hanem mert a meleg víz hozzájárul a bőr pórusainak fellazításához, a nyugodt, ellazult állapothoz.

Jó, ha a vendég nyugodt, ha nem evett a kezelés előtt, ha nem fázik, nincs túl melege. A láb kényelmes elhelyezése is fontos: semmi kemény ne kerüljön a talp alá. Lehetőleg minél kevesebbet mozogjon, hogy el tudjon lazulni. Szóljon halk relaxációs zene.

Jó, ha használunk természetes olajat a masszázs során. Ez lehet kókuszolaj vagy mandulaolaj, amelybe aromákat is lehet tenni, hogy szolgálják az ellazulást, a bőr fertőtlenítését, a kellemes illatot.

Az általános állapotfelmérés után a reflexzónáid végigtapogatásával és ujjnyomással diagnosztizálom az esetleges elváltozásokat, lerakódásokat. Ezt követően végigmasszírozom először az ujjammal, utána egy pálcikával az összes reflexzónát a talpaidon, majd célirányosan a problémás testrészre koncentrálva elvégzem a masszázst figyelve Rád és az ingerküszöbödre!

A talpmasszázst kézzel végezzük, maximum a fájdalomküszöbig, vagy a jól tolerálható enyhe fájdalomig szabad fokozni. Nem helyes, ha túlzott fájdalmat okozunk a talpon keresztül, mert az az izmoknak, a védekezőrendszernek a görcsös ellenreakcióját váltja ki, és ez akadályozza a gyógyulást.

A talpmasszázsnál a következő elvre alapozva dolgozunk: a kicsiny inger elindítja a működéseket, a közepes inger stimulálja, a túl erős inger pedig gátolja. Ha tehát egy túlműködést megnyugtatni akarok, akkor tartósan rányomok, erőteljesen nyomva tartom, ez lassítja, gátolja a működést. Ha stimulálni szeretnék, pl. hogy egy lassú bélműködés elinduljon, gyorsabb legyen, akkor masszírozom közepes ingerrel. Ha éppen csak jóérzés miatt hatni akarok rá, akkor egészen gyenge impulzusokat alkalmazok.

Előfordulhat, hogy talpmasszázs után még napokig érzünk a megmasszírozott területen enyhe nyomást, bizsergést. Ez teljesen normális, egyáltalán nem kell megijedni tőle. Arra utal, hogy elindult a szervezet gyógyító mechanizmusa, az adott szervben pozitív változások kezdődnek el.

Mik az ellenjavaslatok reflexzónás talpmasszázs esetén?

 • Fertőző, lázzal járó betegségek,
 • nyirokrendszer gyulladásai,
 • kizárólag műtéti úton kezelhető megbetegedések,
 • fertőző bőrbetegség a lábon,
 • várandósság,
 • gombás bőrbetegségek,
 • ha a talpon sebesedés vagy varasodás alatt álló seb található,
 • menstruáció alatt,
 • daganatos betegség esetén.

A reflexzónás talpmasszázs története

A fennmaradt rajzok bizonyságai alapján a talpreflexológiát Indiában, Kínában már időszámításunk előtt több ezer évvel is alkalmazták. A legrészletesebb leírások azonban az inkák és az amerikai indiánok köreiből származnak, akik pontosan ismerték az egyes talpzónák felépítését és azok jótékony hatását.

A nyugati kultúrában ezt az ősi technikát Fitzgerald és Marquard nevéhez fűződve ismerhetjük meg. Dr. William H. Fitzgerald 1913-ban fedezte fel újra ennek a masszázsnak a jótékony hatását, elmélete szerint a test szervei zónák szerint leképeződnek a talpra. Sokkal később Hanna Marquard német masszőrnő fejlesztette ki belőle a reflexzóna terápiát.

 

Választható kezelés időtartamok- és árak:

 • 30 perc 4800 Ft
 • 45 perc 6200 Ft
 • 60 perc 7500 Ft
Facebook

Hasonló cikkek

Sikertelen foglalás lemondás 

Kedves Vendégünk!   Az Ön lemondása sikertelen, 24 órával az időpontja előtt lehetséges lemondania a foglalását!   Megértésüket köszönjük!

Metamorf masszázs

Metamorf masszázs metamorf masszázs Mi a metamorf masszázs? A metamorf masszázs nem az igazi értelemben vett masszázs, hanem egy szelíd lelki blokkoldó technika. A lábon, a kézen, a fejen és

Bőrradírozós testmasszázs

Wellnessmasszázsok

Wellnessmasszázsok A wellnessmasszázst azoknak ajánlom, akiknek a téli időszakokban vagy akár a nyári nagy melegben nagyon kiszárad kirepedezik a bőrük, a lábszáruk, karjuk viszket a