Egészségmegőrzés vírushelyzetben

Picture of Pucz Mónika

Pucz Mónika

Csokorba szedtem néhány fontos egészségmegőrzést szolgáló dolgot, amelyek betartása a mostani vírushelyzetben sokat segít, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket ebben a nehéz időszakban. Az immunrendszerünk megőrzése különösen fontos számunkra, a testi és a lelki egészségünk fenntartása mindennél előrébb való lett.

Egészséges táplálkozás:

Az első és fontosabb az egészségmegőrzés szempontjából az EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. Sok zöldség, gyümölcs evése naponta többször, lehetőleg nyersen fogyasztva.

Kevés szénhidrátbevitel és kiegyensúlyozott fehérjebevitel szintén nagyon fontos. Cukor és finomított szénhidrátok kerülése, mérséklése.

ÉLELEMI ROSTOK FOGYASZTÁSA természetes forrásokból (nagyon jó hatása van pl. az őrölt lenmagnak, reggelinél belekeverve zabkásába). Jó hatással van az emésztésre, és a közérzetre is. 

A mai ember sajnos nagyon kevés rostot fogyaszt, emiatt az emésztésünk lassúvá, elnehezültté válik. 

A sokk feldolgozott élelmiszer mind elnehezíti az emésztőrendszerünket, pedig annak helyes működése nélkülözhetetlen az egészségmegőrzésben, hiszen a bélben szívódnak fel a tápanyagok.

Ha azokat nem tápláljuk megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel, akkor nem lesz megfelelő „üzemanyag” a szervezetben, hogy működtesse azt. 

Figyeljünk tehát oda, hogy mit eszünk.

 

Egészséges víz fogyasztása:

Megfelelő mennyiségű TISZTA VÍZ IVÁSA, napi 1,5-2 liter szintén lényeges az egészségmegőrzésben. 

Szénsavas, cukros üdítőitalok kerülése. Gyógyteák fogyasztása kúraszerűen. 

Ezek közül a nagy hatóanyagtartalmú Gyuri bácsi teáit javaslom fogyasztani.

A megfelelő hidratáltság nagyon fontos a szervezet számára mind a fizikai mind a szellemi teljesítőképesség szempontjából. 

A nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásának nagy árat fizetünk. Sejtjeink kiszáradnak, fejfájás és szédülés is kialakulhat dehidratáltság esetén. 

A legkönnyebben úgy tudjuk megfigyelni, hogy aznap elegendő mennyiséget ittunk-e (vízből), hogy hányszor kellett pisilni mennünk. Ha naponta csak 1 szer, 2szer, akkor biztos hogy keveset ittunk.

Vitaminok az egészségmegőrzés érdekében:

Kiegészítő VITAMINOK szedése: C vitamin, D vitamin, Magnézium B6 vitaminnal, Cink, ezek most mind hasznosak a szervezet védekező mechanizmusának fenntartására, az egészségmegőrzésre. 

A kiegyensúlyozatlan táplálkozás miatt szervezetünk nem jut elegendő vitaminokhoz, ezért azokat mesterségesen pótolni szükséges. 

A vízben oldódó vitaminokat nem tudjuk túladagolni, hiszen azok a vesén keresztül kiválasztódnak. 

A zsírban oldódó vitaminokkal kell vigyázni, belőlük érdemes kúraszerűen fogyasztani, hogy nehogy túladagoljuk őket.

Egészség és pozitív gondolkozás:

Pozitív gondolkozás. Átütő jelentősége van. Nem is hinnénk, de tudományosan bizonyított tény, hogy a gondolataink megváltoztatják a testi működésünket. 

Amit a leggyakrabban elképzelünk, azt fogjuk bevonzani. Tehát érdemes pozitív dolgokra gondolnunk, még akkor is, ha jelenleg nem az történik körülöttünk.

Minden dolognak megvan a jó oldala, csak észre kell venni. Ha egy helyzeten nem tudunk változtatni, akkor az elfogadással, az ellenállás elengedésével sokat javíthatunk saját lelkiállapotunkon, az egészségmegőrzésünkön. Próbáljuk ki.

Egészség és napsütés:

NAPSÜTÉS kell a szervezetnek. Most már hogy jön a tavasz, és egyre több a napsütés, érdemes kimenni napozni legalább 30 percet egy nap egészségmegőrzés céljából. 

Az egészségügyi séta nincs tiltva sőt nagyon ajánlott, akár egy padra leülni fél órára és magunkba szívni a nap gyógyító sugarait. A Nap élet, erő, egészség, és valóban.

Relaxáció, Én idő:

RELAXÁCIÓ. Napi szinten ki kell szállni a mókuskerékből. Most hogy sokan otthonról dolgoznak, sokkal többet ülnek a gép előtt, mint mikor bejártak a munkahelyeikre.

Ezáltal több a stressz, a feldolgozatlan információk miatt fejfájás, kimerültség lép fel. Építsd be a napodba a napi 30 perc relaxációt az egészségmegőrzésed érdekében.

Amikor kikapcsolod telefonodat, lefekszel és halk zenére meditálsz. Utána sokkal frissebbnek fogod érezni magad.

Egészség és testmozgás:

Rendszeres TESTMOZGÁS, legalább napi 30 perc séta a friss levegőn, bármilyen napszakban, amikor beépíthető a napirendbe. 

A szív edzése kardió gyakorlatokkal nagyon sokat tesz hozzá egészségünk megőrzéséhez. (pl. tempós séta, futás, biciklizés) 

Otthoni tornagyakorlatok végzésével kiegészíthetjük a kardió edzést, én pl. piláteszezni szoktam minden nap egy órát. Remek nyújtógyakorlatok sora segít a feszült izmokat nyújtani.

Egészség és alvás:

Megfelelő mennyiségű és minőségű ALVÁS. Napi 7-8 óra alvás kell a szervezetnek, hogy kipihenje magát, és az immunrendszere megfelelően működjön. 

Alakítsd ki cirkadián ritmusodat, de a legjobb, ha már 10 óra előtt alszol. Így valószínűleg korábban ébredsz majd reggel, de nem baj, mert sokkal frissebben kezdheted majd a napot.

Rögtön például egy váltózuhannyal indíthatsz, amíg alszanak a családtagjaid:-)

Egészség és váltózuhany:

A reggeli VÁLTÓZUHANY nagyon segít felfrissíteni magunkat egy nehéz nap előtt.

Először melegítsük át a testünket meleg zuhanyzással, majd mikor már elég meleg minden porcikánk, jöhet fokozatosan a hideg víz. 

A jobb lábunktól kezdve fel a vállunkig majd folytatva a bal lábon át fel a vállakig. Néhány perc hideg zuhany és már fel is frissültünk. Én minden nap csinálom, nagyon hatékony, és egészségmegőrző.

Egészség és masszázs:

Végezetül természetesen, a MASSZÁZS is egészségmegőrző hatású. 

Aki keveset mozog, és sokat ül, annak különösen ajánlott, hisz hatásában olyan, mint a testmozgás, csak ez passzívan mozgatja meg az izmokat, hiszen a masszőr keze az amely mozgatja őket nem a vendég.

Április közepétől mindenkit szeretettel várok Masszázsra, hogy újra fittek, nyugodtak és felfrissültek legyetek, addig is mindenkinek kitartást és sok erőt kívánok.

Facebook

Hasonló cikkek

A köpölyözés

A köpölyözés egy ősrégi kínai gyógyító módszer, amelyet nagyon régóta használ már az emberiség gyógyításra.  Használatának első feljegyzései az i.sz. 3. századra vezethetőek vissza, ekkor

Sikertelen foglalás lemondás 

Kedves Vendégünk!   Az Ön lemondása sikertelen, 24 órával az időpontja előtt lehetséges lemondania a foglalását!   Megértésüket köszönjük!