A köpölyözés egy ősrégi kínai gyógyító módszer, amelyet nagyon régóta használ már az emberiség gyógyításra. 

Használatának első feljegyzései az i.sz. 3. századra vezethetőek vissza, ekkor még szarvakat használtak a gennyesedések elvezetésére. Később ezeket felváltották a bambuszból vagy agyagból készült poharak.

 

Ezeket a hideg, szél okozta panaszok, fejfájás, ízületi fájdalmak elmulasztására használták a poharak felmelegítésével. Az agyagpoharak azonban könnyen törtek, a bambuszpoharak pedig hamar tönkrementek az állandó melegítés következtében.

Mai használatában az üvegpoharak az elterjedtek, amelyekkel a pohár tetején lévő szeleppel lehet vákumot képezni egy kézi pumpa segítségével, és így lehet ráhelyezni a kezelni kívánt bőrfelületre.

Ezáltal sokkal könnyebb a vákuum erősségét beállítani.

Hogyan működik a köpölyözés?

Az eljárás alkalmazásánál felhelyezzük az üvegharangokat a bőrre és a pumpa segítségével kiszívjuk belőle a levegőt. Ez által a bőr megfeszül és felemelkedik. 

Ez ingerületet hoz létre a reflexzónákon. A szívó hatás vérbőséget okoz az adott területen, a vákum alatti terület felmelegszik, serkenti a lokális vérkeringést, ezáltal a kapillárisok átjárhatóbbak lesznek, fokozódik az anyagcsere. 

Beindul a test öngyógyító mechanizmusa.

 

Bőrünk a testünk legnagyobb szerve, amelyet hajszálerek hálózata sző át, alatta található a fascia, más néven kötőszövet, majd az izmok, és rengeteg idegvégződés.

A bőrön keresztül létrehozott ingerületek az idegrendszeren át eljutnak a megfelelő szervekhez. A bőr tehát egy kommunikációs felület is egyben. 

Itt találhatóak a meridiánok is, azok az energiavonalak, amelyek mentén áramlik az a láthatatlan energiamező, amit a kínaiak chi-nek, az élet megnyilvánulásának neveznek. 

Ha tehát egy köpölyt ráhelyezünk egy testrészre, azzal hatunk egyszerre a véráramlásra és az energiamezőre is.

A köpölyözés hatásai:

A köpölyök húzó hatása kitágítja a kötőszövetben és a bőrben lévő hajszálereket, felszívja a káros méreganyagokat a bőrszövetbe, amelyek aztán a bekerülnek a nyirokkeringésbe, és onnan távoznak a szervezetből. 

Az izmokban növekszik a vérellátás, több oxigén jut a szövetekbe, az izmok fellazulnak, a feszülés megszűnik.

 A fogyást is nagymértékben elősegíti a módszer, a bőr közben feszesebbé válik. Az ízületekben is kiváltja jótékony hatását, ugyanis az ízületi kocsonyás anyag mennyisége növekszik. 

A szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerre egyaránt hat a kezelés. mely során megnyugszunk, ellazulunk. 

Éppen ezért nagyon sokféle felhasználási területen tudjuk használni a módszert, legyen szó testi fájdalmak megszüntetéséről, vagy idegrendszeri, túlhajszoltság miatti feszültségoldásról vagy narancsbőr eltüntetésről illetve annak kezeléséről. 

Jól használható fogyasztásra, kiváltképp a comb hátsó és első része, illetve a fenék, has tájékról.

A köpölyözés módszerei:

 

A vákumot kétféleképpen képezhetjük, vagy melegítéssel, vagy pumpás kézi vezérlésű vákumszívóval. 

A lényeg mind a két módszernél az, hogy a levegőt kiszívjuk az üvegpoharakból, és ezáltal elérjük a szívóhatást, amely létrehozza azokat a fiziológiai jelenségeket, amely segít az egyénnek testi és idegrendszeri fájdalmai enyhítésében. 

Miután létrehoztuk a vákumot, vagy rajtahagyjuk az adott területen kb 10 percre, ilyenkor erősebb vákumot alkalmazunk. 

Az üvegharangocskák levételekor a bőr bepirosodik is piros véraláfutás marad a helyén. Ezt jó tudni, és a vendégnek érdemes erre felhívni a figyelmét kezelés előtt.

Ezek a piros foltok, amelyek a helyi vérbőséget jelzik, néhány napon belül, maximum 1 hét alatt felszívódnak.

Másik lehetséges kezelési mód a csúsztatott köpöly, amikor a masszázs menetébe illesztjük bele a köpölyözést a merev, kemény, feszült izmoknál. 

Előtte beolajozzuk a bőrt, hogy tudjuk csúsztatni a köpölyt, majd lassan elkezdjük az izomrostok irányába mozgatni őket. 

Ez a módszer szintén vértolulást okoz, amely azonban hamarabb felszívódik kezelés után, mint amikor rajtahagyjuk az üvegharangocskákat az adott területen.

Ajánlom ezt a csodálatos módszert mindenki figyelmébe, aki esetleg még nem próbálta ki, garantáltan utána sokkal frissebben, kipihentebben, könnyebben fogja magát érezni. Kellemes lazulást kívánok hozzá.

A köpölyözés kizáró tényezői:

Mint ahogyan a masszázsoknak is, így a köpölyözésnek is vannak kizáró tényezői, amikor jobb ha nem végezzük. Ezek a következők: 

Szív és keringési betegségek, láz, gyulladásos állapotok, bőrallergia, bőr alatti bevérzések, terhesség ideje , TBC esetén, cukorbetegség, daganatos betegségek, csontritkulás, bőr alatti bevérzések, zúzódás vagy sérülés esetén.