Hátmasszázs

Pucz Mónika

Pucz Mónika

A hátmasszázs során végighaladok a hát izomcsoportjain, a szívtől legtávolabb eső ponttól, azaz a farokcsont területétől egészen fel, nyakig, a következők szerint: lumbális szakasz, derékvonal, mélyhátizom, széles hátizom, bordaközi izmok, rombuszizom, csuklyásizom, deltaizom, nyakizmok. Minden izomcsoporton külön végighaladva végzem a masszázst, figyelembe véve a fogások egymásra épülését, a sorrendjét.

A hátmasszázs során a svédmasszázs hat egymást követő fogását alkalmazom:

 1. simítás
 2. dörzsölés
 3. gyúrás
 4. rezegtetés
 5. ütögetés, paskolás
 6. kirázás

Rozmaringkrémmel vagy levendulával segítem az izmok fellazítását, illetve csúszóköpölyt is alkalmazok, ha szükséges.

A hátmasszázs technikája

Fontos, hogy kényelmesen feküdj, ne lógjon a fejed. A derékszakasz tehermentesítése érdekében a lábaid alá, a bokádhoz hengerpárnát helyezek.

 1. A háton a lumbális szakasztól indítom a masszázst, finom, simító mozdulatokkal. Ennek célja az izomzat felmelegítése, testi kontaktus teremtése és a vivőanyag felvitele.
 2. Ezután jön a dörzsölés, amely a svédmasszázs egyik legfontosabb fogásneme. Ilyenkor a bőr alatti kötőszöveteket erősen ingereljük, és ez az erős ingerhatás különböző reakciókat vált ki a szövetekben, kitágulnak a kapillárisok, és részt vesznek a keringésben. Így felmérhetjük, melyek a hát fájdalmas pontjai, és a myalgiás csomókat is felderíthetjük. A dörzsölés mechanikai ingereivel gyors fájdalomcsökkenést is elérhetünk.
 3. A gyúrás szakaszában a már fellazított izmokat még erősebben stimuláljuk, ez a legerősebb fogásnem. Ez a hát izmainak mély rétegeit is képes átdolgozni. Ebben a szakaszban nemcsak merőleges irányú nyomást vagy tolást, hanem emelést is végzünk. Ezáltal sokkal nagyobb terület átdolgozását és vérbőség fokozását érjük el.
 4. A gyúrás erősségének megfelelően az artériás keringés fokozódik, az izmok vérellátása 10-20 szorosára emelkedhet. Felélénkül a nyirokkeringés, az anyagcsere, felszabadulnak a letapadt izom- és kötőszöveti rostok.
 5. A vibrációt kisebb-nagyobb testfelületen, lokálisan lehet alkalmazni. Nyugtató, fájdalomcsillapító és lazító hatású. Az idegkilépési pontokon alkalmazva csökkenti az idegek ingerlékenységét és fájdalmát. Mindig a kilégzés fázisában végezzük gyors, szabályos, egyenletes rezgésekkel.
 6. Az ütögetés és paskolás már a levezetés része, ilyenkor a bőr alatti kötőszövetekre hatunk. Fokozza az izomtónust; ha intenzíven végezzük, akkor izom-összehúzódást válthat ki (ezt a masszázsfogást mellkason alkalmazva elősegíthetjük a hörgőkben felgyülemlett váladék felköhögését).
 7. Az utolsó fogásnem az izomlazító hatású kirázás: egyenletesen, szabályosan, kis amplitúdójú mozgatással, ritmusosan rázzuk fel az izmokat. Ezzel indirekt lazítjuk az ízületi tokot és szalagokat, valamint fokozzuk a keringést.
 8. Befejezésül ismét jöhet a simítás, amellyel megnyugtatjuk az átdolgozott izmokat.
 

Választható kezelés időtartamok- és árak:

 • 30 perc 4800 Ft
 • 45 perc 6200 Ft
 • 60 perc 7500 Ft
Facebook

Hasonló cikkek

Családállítás

Családállítás A családállítás fantasztikus módszer és lehetőség arra, hogy egy adott problémánk okait kiderítsük, működési mechanizmusát megértsük, majd a problémát elfogadjuk, feldolgozzuk, és átalakítsuk hozzá

A köpölyözés

A köpölyözés egy ősrégi kínai gyógyító módszer, amelyet nagyon régóta használ már az emberiség gyógyításra.  Használatának első feljegyzései az i.sz. 3. századra vezethetőek vissza, ekkor

Az érintés gyógyító ereje

Az érintésben hatalmas gyógyító erő lakozik. A szeretet, az elfogadottság érzése, az intimitás egyik legkifejezőbb eszköze. A masszázs ezt a csodálatos eszközt használja fel arra, hogy a stressz oldódjon a szervezetedben, hogy ellazíthasd az izmaidat és pihenhess egy kicsit. Nézzük hogyan is…